نويسنده: دیوید مارکِی
مترجمان: دکتر نسیم غنبر طهرانی - سیما زندی پژوه
تعداد صفحات: 263
چاپ اول: 1398
شابک: 4-58-6092-600-978
.gif)
ناشر:
نشر فرا
حامی فرهنگی: گروه مهندسی آینده کاوان کهکشان نرم افزار
آیندهی درخشان دنیای ما توسط افرادی تحقق مییابد که فهمیده باشند رهبری، هنر پرورش استعدادها و توان بالقوه بشری است.
فرازهایی از کتاب:
*ما در میانهی یکی از عمیقترین تحولات تاریخ بشر هستیم؛ جایی که تحول اصلی در نحوه کار بشر، در حرکت از عصر صنعتی به سوی عصر دانشگران رخ میدهد.
*ناخدا مارکی عبارت «رهبر-رهبر» را برای متمایز ساختن آن از رویکرد «رهبر-پیرو» که مدلهای رهبری سنتی به آن معتقدند، ابداع کرده است.
*تنها در مدل «رهبر-رهبر» است که میتوانید به عملکرد برتر دست پیدا کنید و به تعالی پایدار برسید و موجب توسعه رهبران بیشتری شوید.
*در ساختار «رهبر-پیرو» وقتی رهبر اشتباه کند، همه پیروان به پیروی از او پشت سر وی سقوط میکنند.
*شما ممکن است فردی را با دادن حقوق، مقام، قدرت و یا از روی ترس به کاری بگمارید؛ اما هوشمندی، اشتیاق، وفاداری و خلاقیت مجدانه، تنها به شکل داوطلبانه بروز میکنند. بزرگترین مشکلات جهان، توسط داوطلبانِ مختار و مشتاق حل میشوند.
*افرادی که دستور میگیرند، معمولا با نیمی از سرعت خود کار میکنند و از قوهی تخیل و نوآوری خود استفاده نمیکنند.
*مدل «رهبر-رهبر» رویکردی جدید به رهبری است که در تمام صنایع و در همهی بخشهای سازمانها قابل اجرا است.
*اگر شما متخصص یا علاقمند به مباحث رفتار سازمانی یا رهبری هستید، این کتاب میتواند تاثیر بنیادینی بر شما و قابلیت سازمان شما در دستیابی به اهدافش داشته باشد.
مقدمه ناشر:
چو ناخداست خردمند و کشتیش محکم
دگر چه باک ز امواج و ورطه و توفان
پروین اعتصامی
رهبر خردمند چونان ناخدای کاردانی است که کشتی خود را استوار بنا میکند و خدمه آن را چنان توانمند میسازد که در امواج پرتلاطم به سوی پیشرفت راه گم نکنند و با موفقیت به ساحل پیروزی برسند.
رهبران هوشمند بهخوبی میدانند که سبکهای رهبری سنتی دیروز دیگر راهگشای راهبری سازمانهای امروزی نیستند. این رهبران آگاهند که در مسیر حرکت از سازمانهای سلسلهمراتبی و هرمیشکل دیروز به سازمانهای تخت و دانشمحور امروز، تغییر پارادایم بزرگی در فلسفه رهبری رخ داده است که کاربرد سبکهای نوینی در رهبری را در پی داشته است.
ناخدا دیوید مارکِی، نویسنده کتاب «کشتی را هدایت کن»، رهبری هوشمند و ناخدایی خردمند است. وی توانسته است با ایجاد تحول در کشتی اتمی سانتافه، رمز و راز رهبریِ دانشگران امروزی را دریابد، بهکار بندد و به دیگران نیز بیاموزد. او در این کتاب، در قالب بازگویی داستان چگونگی متحول کردن کشتی سانتافه از یک زیردریایی عقبمانده با خدمهای سرخورده به یک زیردریایی نمونه در نیروی دریایی آمریکا و پرورش رهبرانی همتراز خود، خواننده را گام به گام با درسها و نکتههای آموزندهی این تحول بزرگ آشنا میسازد. مارکِی با زبردستی این داستان را بهگونهای نگاشته است که با خواندن کتاب، شما هر لحظه خود را در داخل این زیردریایی احساس میکنید و با رویدادهای آن همراه میشوید.
ناخدا مارکِی در جریان داستان تحول سانتافه، چگونگی تحول از رویکرد سنتی «رهبر-پیرو» به رویکرد نوین «رهبر-رهبر» را برای خواننده بیان میکند. این تحول همراه است با ویرانسازی هرم سلسلهمراتبی سازمان و سبک دستوری بالا به پایین و مدل «رهبر-پیرو» که هدفش ساختن پیروان گوش به فرمان بیشتر است. این تحول با بازسازی ساختاری تخت ادامه مییابد که با پیادهسازی سبک رهبری مشورتی و مشارکتی، مدل «رهبر-رهبر» جایگزین میشود که هدفش پرورش رهبران بیشتر است، و نه پیروان بیشتر!
داستان تحول زیردریایی سانتافه نشان میدهد که اگر ناخدا مارکِی در یک محیط نظامی که بهصورت سنتی برپایهی مدلهای دستوری و فرماندهی از بالا و اطاعت از پایین بنا شده است، توانسته مدل «رهبر-رهبر» را پیروزمندانه پیاده سازد، بیشک این مدل قابل الگوبرداری و پیادهسازی در هر سازمان، هر کسبوکار، هر گروه یا جامعه و حتا خانواده نیز هست.
مدل «رهبر-رهبر» در این باور ریشه دارد که دوران رهبری «یکتنه» که «یکهتاز» پیش میرود و پیروان را به دنبال خود میکشاند گذشته است و رهبر در مفهوم امروزیاش کسی است که به توانمندسازی همراهان کمک میکند تا همه با هم بتوانند پیروزمندانه به اهداف دست یابند. مارکِی در این رابطه، در کتاب چنین مینویسد:
ساختار «رهبر-رهبر» به طرز بنیادینی با ساختار «رهبر-پیرو» متفاوت است. در مرکز آن، این باور قرار دارد که تمامی ما میتوانیم رهبر باشیم و بهعنوان افراد بشری، همه ما باید از قابلیتهای رهبری خود در تمامی جنبههای زندگی شخصی و کاریمان استفاده کنیم.
سازمان فرهنگی فرا با این امید ترجمه و انتشار این کتاب ارزشمند را در دستور کار خود قرار داد تا شاهد شکوفایی قابلیتهای رهبری در تمامی مردمان ایران زمین برای ساختن سرزمینی آباد باشد.
دکتر فریبا لطیفی
مدیرعامل